elde
Ενημερωτικές εκδηλώσεις για το Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων στον τομέα του Τουρισμού DUAL Hellas

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για το Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων στον τομέα του Τουρισμού DUAL Hellas

14 Ιουνίου, 2018

Με στόχο τη στήριξη, ενίσχυση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε, στο πλαίσιο δύο ενημερωτικών εκδηλώσεων στην Κρήτη (30/5) και στην Αθήνα (12/6), την έναρξη επαγγελματικών σεμιναρίων και ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης στον Τουρισμό και την Εστίαση, υπό τον τίτλο DUAL Hellas. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών και κλαδικών φορέων, καθώς και εκπρόσωποι ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα DUAL Hellas, που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2018, ακολουθεί το γερμανικό πρότυπο της Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή κατάρτιση και διεθνή αναγνώριση. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις κύκλους σεμιναρίων και καλύπτει τρεις ειδικότητες τουριστικών επαγγελμάτων: Ειδικός/ή Εστιατορίου (F&B), Ξενοδοχοϋπάλληλος, Μάγειρας/Μαγείρισσα. Κάθε κύκλος σεμιναρίων περιλαμβάνει θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος – Μάρτιος) στην Αθήνα και συνοδεύεται από ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν (Απρίλιος – Οκτώβριος) σε συνεργαζόμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες εργάζονται οι εκπαιδευόμενοι/ες με πλήρη μισθό και ασφάλιση.

Στόχος του προγράμματος DUAL Hellas είναι να αναβαθμιστούν οι επαγγελματικές γνώσεις και οι προοπτικές των εργαζομένων μέσω επαγγελματικής εκπαίδευσης ενταγμένης στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι/ες μπορούν να συμμετάσχουν σε εξετάσεις, προκειμένου να αποκτήσουν πιστοποιητικό ∆ιττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που χορηγεί το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, αναγνωρισμένο από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK).

Οι συνεργαζόμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έχουν, μέσω του προγράμματος DUAL Hellas, τη δυνατότητα επιλογής εκπαιδευομένων/εργαζομένων με συνεντεύξεις, διαμόρφωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και απασχόλησης άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού σε όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Η ανάγκη αυτή αποτυπώθηκε και από τις παρεμβάσεις εκπροσώπων κλαδικών φορέων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά την διάρκεια των ενημερωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Κρήτη.

Στη διάρκεια της πρώτης ενημερωτικής εκδήλωσης στην Κρήτη (στις 30/05), ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, επισήμανε την ανάγκη για ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό σε μια τουριστική βιομηχανία που άμεσα ή έμμεσα απασχολεί περίπου 800 χιλιάδες εργαζόμενους. Τόνισε, επίσης, την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας που υποδέχεται και φιλοξενεί σχεδόν τριπλάσιο αριθμό επισκεπτών από αυτόν του πληθυσμού της.

O κ. Δημήτρης Κουμπαράκης, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, επισήμανε τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στην Κρήτη για ειδικευμένο προσωπικό σχεδόν στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ ο κ. Χρήστος Μπαλάσκας, F&B Manager στο ξενοδοχείο Alexander Beach στην Κρήτη, τόνισε ότι διακρίνει όλο και περισσότερο την επιθυμία νέων να εργαστούν στον τουριστικό τομέα, κρίνοντας ότι έτσι θα εξασφαλίσουν ένα σίγουρο επαγγελματικό μέλλον.

Στην παρουσίαση του Προγράμματος στην Κρήτη, που φιλοξενήθηκε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Μανώλης Αλιφιεράκης και ο Αντιπρόεδρος κ. Γρηγόρης Αβραάμ, εκπρόσωποι των επαγγελματικών σχολών (ΚΕΚ) του Επιμελητήριου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν η Επίτιμη Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Κρήτη κα Μαριάννα Ζωϊδάκη και ο Αντιδήμαρχος Χερσονήσου κ. Θέμης Μουντράκης.

Στην Αθήνα, την ενημερωτική εκδήλωση -η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12/06 στο Palmyra Beach Hotel της Γλυφάδας, όπου θα διεξαχθούν από τον Νοέμβριο και τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια του Επιμελητηρίου- συντόνισε  ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος και πρόβαλε αποσπάσματα από πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του, που είχε ως θέμα τις εφαρμογές του γερμανικού μοντέλου της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Από γερμανικής πλευράς στην εκδήλωση παρέστη ο κ. Steffen Gunnar Beyer, Προϊστάμενος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για χώρες εκτός Γερμανίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), ο οποίος τόνισε ότι το μοντέλο της επαγγελματικής εκπαίδευσης μπορεί να έχει εφαρμογή διεθνώς και ότι η συμμετοχή των επιχειρήσεων και των φορέων τους στη διαμόρφωση των σχετικών προγραμμάτων εξασφαλίζει τριπλά οφέλη τόσο για τους εκπαιδευόμενους επαγγελματίες / εργαζόμενους του μέλλοντος όσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά και τις κοινωνίες και τις εθνικές οικονομίες γενικότερα.

Σε παρέμβασή της η κα. Καλλιόπη Καραντεμoίρη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στα ξενοδοχεία Electra υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ειδικευμένο και εκπαιδευμένο επαγγελματικά προσωπικό που αντιμετωπίζουν όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Δημήτρης Κουρσάρης, Hotel Manager στο Airotel Parthenon, επισήμανε το υψηλό επίπεδο θεωρητικής κατάρτισης που είχαν οι εκπαιδευόμενοι στο ξενοδοχείο του και την ανάγκη να συνεχιστεί και να διαδοθεί το μοντέλο της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τουρισμό.

Από την πλευρά του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. Δρ. Αθανάσιος Κελέμης τόνισε τη σημασία που δίνει το Επιμελητήριο στην προώθηση του επιτυχημένου μοντέλου της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι στόχος του προγράμματος DUAL Hellas είναι να θέσει νέες βάσεις στην ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτιση των νέων και να αποτελέσει υπόδειγμα για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες και επαγγέλματα στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς. «Η Γερμανία είναι ο νούμερο ένα τουριστικός εταίρος της Ελλάδας και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να αποτελεί ένα κανάλι διασύνδεσης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας για πρότυπα προγράμματα διττής εκπαίδευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κελέμης.

Και στις δύο εκδηλώσεις απονεμήθηκαν στους επιτυχόντες, που έλαβαν μέρος στις πρόσφατες εξετάσεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, τα πρώτα πιστοποιητικά διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στα επαγγέλματα: Μάγειρας/Μαγείρισσα, Ξενοδοχοϋπάλληλος και Ειδικός/ή Εστιατορίου. Τα πιστοποιητικά, διεθνούς αναγνώρισης, χορηγεί η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Σε παρεμβάσεις τους οι επιτυχόντες μίλησαν για την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, τονίζοντας τη σημασία Προγραμμάτων Διττής Εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, καθώς σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται στα ξενοδοχεία που εκπαιδεύτηκαν.

Στη διάρκεια των δύο εκδηλώσεων χορηγήθηκαν επίσης τα αντίστοιχα πιστοποιητικά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις οποίες οι επιτυχόντες εργάστηκαν και ολοκλήρωσαν την ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευσή τους και συγκεκριμένα στα ξενοδοχεία:

 • Airotel Alexandros Hotel, Αθήνα
 • Airotel Stratos Vasilikos, Αθήνα
 • Aldemar  Olympian Village, Πύργος Ηλείας
 • Aldemar Royal Mare, Κρήτη
 • Aldemar Knossos Royal, Κρήτη
 • Alexander Beach Hotel & Village  Malia, Κρήτη
 • Aquila Atlantis Iraklio, Κρήτη
 • Atlantica Creta Paradise, Κρήτη
 • Atlantica Imperial Resort & Spa, Ρόδος
 • Atlantica Kalliston Resort & Spa, Κρήτη
 • Atlantica Sensatori Resort, Κρήτη
 • Elounda Bay Palace, Κρήτη
 • Grecotel Astir  Egnatia, Αλεξανδρούπολη
 • Grecotel Athene Palace, Αθήνα
 • Grecotel Creta Palace, Κρήτη
 • Grecotel Mykonos Blue, Μύκονος
 • Robinson Club Sisi, Αθήνα
 • The Margi Athens, Βουλιαγμένη

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα  www.dual.com.gr ή να απευθύνονται στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, στο τηλ. 210 64 19 000, E-Mail: info@dual.com.gr.

 

top