Ο/Η Μάγειρας/Μαγείρισσα είναι σε θέση να υλοποιεί όλη την παραγωγική διαδικασία για την προετοιμασία και το σερβίρισμα διαφόρων ειδών πιάτων. Εργάζεται στην κουζίνα της ξενοδοχειακής/επισιτιστικής μονάδας, επιμελείται και οργανώνει τη λειτουργία της, προετοιμάζει, παρασκευάζει και παραθέτει τα εδέσματα για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ποιότητας της μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής.
Οι γνώσεις, που αποκτούνται με την παρακολούθηση του τριετούς προγράμματος για το επάγγελμα του/της Μάγειρα/Μαγείρισσας περιλαμβάνουν: