elde
«GIRLS’DAY: Ανακάλυψε τα πράσινα επαγγέλματα από κοντά» 10 Ιουνίου 2019 – Κέντρο Πολιτισμού  Ίδρυμα  Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

«GIRLS’DAY: Ανακάλυψε τα πράσινα επαγγέλματα από κοντά» 10 Ιουνίου 2019 – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

04 Ιουνίου, 2019

Εκδήλωση με θέμα: “Girl’s Day: Ανακάλυψε τα πράσινα επαγγέλματα από κοντά”, η οποία έχει ως κεντρικό θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό νέων γυναικών και μαθητριών στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών, διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στις 10 Ιουνίου 2019, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο του έργου GRÆDUCATION (www.graeducation.org).

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας και υλοποιείται σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Έρευνας FIAP (Ερευνητικό Ινστιτούτο για την καινοτόμο Σχεδίαση Επαγγελμάτων και την Πρόληψη), το Wissenschaftpark Gelsenkirchen (Επιστημονικό Πάρκο Γκέλζενκιρχεν) και το HBZ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Μίνστερ) και αφορά την ανάπτυξη προγραμμάτων Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον κλάδο των «Πράσινων Επαγγελμάτων».

Στους διοργανωτές της εκδήλωσης συγκαταλέγεται και ο Ο.Α.Ε.Δ., ενώ υποστηρικτές είναι η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (Helapco), η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), o Άνεμος Ανανέωσης, το Catering Μπεγνής και η ICON GROUP. Το κόστος των χώρων για την εκδήλωση έχει αναλάβει με δωρεά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η εκδήλωση “Girl’s Day: Ανακάλυψε τα πράσινα επαγγέλματα από κοντά” αποτελείται από δυο μέρη. Το πρώτο είναι ένα συνεδριακό και θα απευθύνουν χαιρετισμό o κ. Thomas Rachel, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, ο κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου, Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και η κα Μαρία Καραμεσίνη, Πρόεδρος του ΔΣ και Διοικήτρια του Ο.Α.Ε.Δ.. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα: «Τα κορίτσια στα ‘πράσινα’ επαγγέλματα. Καινοτόμες ιδέες για την επαγγελματική εκπαίδευση» στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού διαλόγου.

Το δεύτερο μέρος πραγματοποιείται παράλληλα στον εξωτερικό χώρου του Φάρου και περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια και τη δυνατότητα γνωριμίας με επιχειρήσεις και φορείς του κλάδου. Μαθήτριες ηλικίας μεταξύ 10 και 16 ετών θα πειραματιστούν με τις πράσινες τεχνολογίες από τους τομείς της Ηλιακής και Αιολικής ενέργειας, καθώς και της τεχνολογίας Smart Home, θα μπορούν με τη χρήση των ειδικών γυαλιών να βιώσουν την εικονική πραγματικότητα (VR) και να «ξεναγηθούν» στον κόσμο των πράσινων επαγγελμάτων και θα λάβουν πληροφορίες σχετικά με νέες διαδρομές στην επαγγελματική εκπαίδευση και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Σε μορφή διαδραστικών περιπτέρων θα συμμετέχουν: η ΕΠΑΣ Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., η Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA), το Goethe-Institut, το Ινστιτούτο για το Παθητικό Κτίριο, The Tipping Point in Education, το πρόγραμμα διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης DUAL HELLAS, τα ΕΠΑΛ Στερεάς Ελλάδας ‘Μαθητεία ΕΠΑγγεΛματική ευκαιρία’, «Σχολεία ανοιχτά στην προστασία του κλίματος & στην εξοικονόμηση της ενέργειας 2017-2019 Βερολίνο Αθήνα» και οι εταιρίες aleo solar GmbH,  ENGIE Hellas, Schneider Electric και PHOTOVOLTAIC.

Τέλος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ‘”Επαγγελματικός Προσανατολισμός ‘σε απόσταση αναπνοής’” οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία, για μια ολόκληρη μέρα, να γνωρίσουν από κοντά τα τεχνικά, χειρωνακτικά και κυρίως τα πράσινα επαγγέλματα και να ανακαλύψουν νέα επαγγελματικά προφίλ. Πρόκειται για μία ιδέα, η οποία κρίνεται αναγκαία να υλοποιηθεί, καθώς ελάχιστα κορίτσια στη Γερμανία και στην Ελλάδα αποφασίζουν να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στα τεχνικά επαγγέλματα. Η έλλειψη αυτή σε ειδικευμένο προσωπικό διαπιστώνεται και από τις εταιρίες. Οι νέοι επαγγελματίες με ακαδημαϊκό υπόβαθρο συχνά έχουν ελάχιστες πρακτικές γνώσεις. Η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία μπορεί αργότερα να συμπληρωθεί με ακαδημαϊκή εκπαίδευση, προσφέρεται ως κατάλληλη λύση. Οι πράσινες τεχνολογίες είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά στην Ελλάδα και προσφέρουν καλές προοπτικές για το μέλλον. Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σε αυτόν τον τομέα αυξανόμενη ζήτηση για ειδικευμένους εργαζόμενους. Στόχος της εκδήλωσης Girls’ Day είναι να γίνει ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης νέων ταλέντων και της διαμόρφωσης μιας νέας γενιάς επιστημόνων, καθώς και προς τη διάδοση νέων καινοτόμων τεχνολογιών και την αειφόρο ανάπτυξη.

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη συμμετοχή στην εκδήλωση Girls’ Day, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο τηλ. 210 64 19 036 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα: https://dual.com.gr/graeducation/. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής στην εκδήλωση.

top