elde
60 θέσεις διττής εκπαίδευσης για Τεχνίτες Ηλεκτρολόγους Αυτοκινήτων & Οχημάτων και Τεχνίτες Ηλεκτρονικών Συσκευών

60 θέσεις διττής εκπαίδευσης για Τεχνίτες Ηλεκτρολόγους Αυτοκινήτων & Οχημάτων και Τεχνίτες Ηλεκτρονικών Συσκευών

26 Αυγούστου, 2016

Δελτίο Τύπου

 

60 θέσεις διττής εκπαίδευσης για Τεχνίτες Ηλεκτρολόγους Αυτοκινήτων & Οχημάτων και Τεχνίτες Ηλεκτρονικών Συσκευών

«Είναι κοινός μας στόχος, να κάνουμε κάτι για τους νέους ανθρώπους και να τους δώσουμε μια προοπτική. Το διττό σύστημα εκπαίδευσης είναι ένας καλός δρόμος για να προωθηθεί βιώσιμα η απασχόληση των νέων. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας υποστηρίζει πιλοτικά σχέδια διττής εκπαίδευσης στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια». Αυτά υπογράμμισε σήμερα στην ομιλία του ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, κ. Τόμας Ράχελ (Thomas Rachel), στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στην ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ, με θέμα:  «Διττή Εκπαίδευση – Το Επόμενο Βήμα Για Ένα Σίγουρο Μέλλον» και συμπλήρωσε: «Με χαροποιεί το γεγονός ότι με την υποστήριξη της γερμανικής, αλλά ιδιαίτερα της ελληνικής  πλευράς πραγματοποιείται ένα βήμα ακόμα και από τον ερχόμενο Νοέμβριο μπορεί να ξεκινήσει το πιλοτικό έργο διττής εκπαίδευσης για 60 εκπαιδευόμενους στο επάγγελμα του Τεχνίτη Ηλεκτρολόγου Αυτοκινήτων και Οχημάτων και Τεχνίτη Ηλεκτρονικών Συσκευών.». Επίσης, ο κος Ράχελ ανακοίνωσε την επέκταση του έργου διττής εκπαίδευσης MENDI σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και την DEKRA Akademie μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς του 2017.

«Είναι σαφές πως το ζήτημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης δεν μπορεί να ιδωθεί αποσπασματικά και απομονωμένα από την απασχόληση και το κόσμο της εργασίας σε μια εποχή που τόσο οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης, όσο και οι ραγδαίες μεταβολές στο οικονομικό και εργασιακό τοπίο διαμορφώνουν τους όρους μιας εντελώς διαφορετικής κοινωνικής πραγματικότητας» υπογράμμισε η Αν. Υπουργός του Υπουργείου Εργασίας, κα Ράνια Αντωνοπούλου. Επίσης, τόνισε ότι θα υλοποιηθούν δύο προγράμματα που περιλαμβάνουν συνδυαστικά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση. Το πρώτο πρόγραμμα θα αφορά 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών και το δεύτερο θα αφορά 3.000 άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών που θα είναι απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση».

«Η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού είναι από τους βασικούς υποστηρικτές της διττής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί το συγκεκριμένο θεσμό ‘επένδυση’ για το μέλλον. Μέσα από τέτοιες ενέργειες η εκπαίδευση συνδέεται άμεσα με την αγορά εργασίας και αποτελεί ‘μοχλό’ για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Στέφανος Αγιάσογλου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), αναφέροντας ότι: «Για την  Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε. η εφαρμογή της διττής εκπαίδευσης είναι σημαντική γιατί δημιουργεί εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό μέσα από τη θεωρία και την πρακτική βασιζόμενη στις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια δεξαμενή άντλησης προσωπικού για το άμεσο μέλλον».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Μηχ. Αθανάσιος Κελέμης, στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Έργου, η λειτουργία της σχολής μπορεί να αρχίσει άμεσα το φθινόπωρο και ευχαρίστησε τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συνεργάτες για την άριστη και αποτελεσματική συνεργασία.

Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο πιλοτικό πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης εν γένει, και πρώτο στον συγκεκριμένο κλάδο, που πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και, όπως έχει συμφωνηθεί η εταιρεία Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε. θα εκπαιδεύσει 60 μαθητευόμενους συνολικά, βάσει του διττού συστήματος εκπαίδευσης για τις ειδικότητες Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων Οχημάτων και Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συσκευών. Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στηρίζουν τα συναρμόδια ελληνικά και γερμανικά Υπουργεία, καθώς και άλλοι γερμανικοί και ελληνικοί φορείς.

Ο κ. Κελέμης τόνισε δε ότι «ειδικότερα στην Ελλάδα, η ανάδειξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ειδικά σε περίοδο κρίσης, οφείλουμε να παρουσιάζουμε αποτελεσματικές λύσεις καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «απώτερος σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να προωθηθεί η διττή επαγγελματική εκπαίδευση και να αντιληφθούν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι γονείς και τα παιδιά, ότι η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να αναπτυχθεί, ώστε να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης, κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου, η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, κα Μαρία Καραμεσίνη, η Διευθύντρια του Έργου VETnet, DIHK Service GmbH (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Γερμανίας), κα Ramona Neuse, η Διευθύντρια DEKRA Akademie ΕΠΕ, κα Δήμητρα Ρουσβανίδου, οι οποίοι στάθηκαν στη σημασία που έχει η ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του διττού συστήματος εκπαίδευσης για την Ελλάδα.

Στην τελευταία ενότητα της εκδήλωσης, η κα Ελίζα Πετράκη από τον Όμιλο Grecotel, καθώς μαθητευόμενοι και γονείς αναφέρθηκαν στα οφέλη που εισέπραξαν από τη σχολή διττής εκπαίδευσης για τουριστικά επαγγέλματα, η οποία έχει εισέλθει ήδη στον τρίτο χρόνο λειτουργίας της και για την οποία λειτουργούν 7 τμήματα ΣΕΚ σε 3 ειδικότητες τουριστικών επαγγελμάτων σε 2 σχολές του ΟΑΕΔ σε Αθήνα και Κρήτη.

DSCN0220        75A_4597    810_3164

75B_6770   DSCN0184    75A_4533   810_3126       DSCN0205

 

top