elde
Απονομή βεβαιώσεων «Energy Scouts» στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του έργου Young Energy Europe

Απονομή βεβαιώσεων «Energy Scouts» στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του έργου Young Energy Europe

17 Σεπτεμβρίου, 2020

Τις εργασίες τους ως «Energy Scouts» για την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται, παρουσίασαν 24 νέες και νέοι, στη διάρκεια υβριδικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Young Energy Europe της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Κλίμα (EUKI). Η εκδήλωση απονομής βεβαιώσεων «Energy Scouts» είχε προγραμματιστεί αρχικά για τα τέλη Μαρτίου, οι περιορισμοί όμως του έκτακτου lockdown λόγω της πανδημίας, οδήγησε στην τότε αναβολή της.

Σημειώνεται ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο έχει ήδη ανακοινώσει για την 1η Οκτωβρίου στην Αθήνα, τη διεξαγωγή της τελετής βραβεύσεων των «Energy Scouts» από Ελλάδα, Τσεχία, Βουλγαρία και Ουγγαρία, που συμμετείχαν σε προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, η εκδήλωση της 10ης Σεπτεμβρίου αφορούσε 4ημερο σεμινάριο, που έλαβε χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο στους χώρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με θέμα την ενεργειακή εξοικονόμηση, και στο οποίο συμμετείχαν 14 επιχειρήσεις, προερχόμενες από κλάδους, όπως υπηρεσίες, αγροτικά προϊόντα, εμπόριο, κατασκευές και βιομηχανία. Οι επιχειρήσεις, που ολοκλήρωσαν και έφτασαν έως το τελικό στάδιο της παρουσίασης, είναι οι: GREENEXT, GLOBAL ENERGY SOLUTIONS, RENEL I.K.E., ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε. και ο ΟΜΙΛΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση παρουσίασαν ιδέες, που επικεντρώθηκαν στις δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους, της χρήσης πόρων και του αποτυπώματος CO2 στην επιχείρηση στην οποία εργάζονται, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του κλίματος.

Ο Γενικός Διευθυντής & Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία του έργου Young Energy Europe για το Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του οποίου, όπως είπε, έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια  δύο σεμινάρια στην Αθήνα κι ένα στην Κρήτη, με τη συμμετοχή 37 Energy Scouts  από 27 επιχειρήσεις. Επίσης, τόνισε ότι είναι σημαντικό που το 2020 το πρόγραμμα οργανώθηκε και στη Θεσσαλονίκη και συνεχάρη τους συμμετέχοντες «Energy Scouts», καθώς αποτελούν απόφοιτους ενός πρωτοποριακού εκπαιδευτικού project για την εξοικονόμηση ενέργειας στην επιχείρηση και την προστασία του κλίματος.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος κύκλος σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την πολύτιμη υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Από την πλευρά του, ο Α’ Αντιπρόεδρος, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, επισήμανε στον χαιρετισμό του τη σημασία που έχουν η επεξεργασία νέων ιδεών και η κατάρτιση νέων ανθρώπων σε ενεργειακά θέματα για την υλοποίηση σχεδίων αποτελεσματικής εξοικονόμησης ενέργειας από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Όπως σημείωσε: «με ανάλογες πρωτοβουλίες υπηρετείται ο στόχος ανάσχεσης της επαπειλούμενης κλιματικής αλλαγής και προωθείται η βιώσιμη ισορροπία μεταξύ οικονομικής μεγέθυνσης και προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο υπεύθυνος για το Young Energy Europe, από την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), κ. Max Junghanns, αναφέρθηκε στους στόχους και τις προσδοκίες του έργου, το οποίο, όπως είπε, χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU) και, εκτός από την Ελλάδα, υλοποιείται ταυτόχρονα στην Τσεχία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που αποτελούνταν από την κα Θάλεια Βαλκουμά, Co-Founder, Partner DF Group PC/ New Power Development Group PC, τον κ. Αντώνη Βούλτσιο, Διευθυντή, Κ. Βούλτσιος & ΣΙΑ Ο.Ε. και τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο, Διευθυντή του Γραφείου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη, επέλεξε από τα έργα που παρουσίασαν οι «Energy Scouts», εκείνα που ξεχώρισαν για τη μεθοδικότητά τους και την ενσωμάτωση των θεμάτων που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο.

Η ομάδα που διακρίθηκε πρώτη ήταν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και σε αυτήν συμμετείχαν οι κ.κ. Παναγιώτης Καπέλιος και Αδάμ Μπαλαμπάνης. Η εργασία τους, με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Εργοστασίου Θεσσαλονίκης» παρουσίασε τρεις προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε θέματα Φωτισμού, Πεπιεσμένου Αέρα και Θέρμανσης στο Εργοστάσιο Συντήρησης Τροχαίου Υλικού της εταιρείας. Στη δεύτερη θέση διακρίθηκαν δυο εταιρείες και συγκεκριμένα η GREENTEXT και ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Στο τέλος της εκδήλωσης, όσοι συμμετείχαν με φυσική παρουσία, παρέλαβαν τις βεβαιώσεις παρακολούθησης του προγράμματος από τη Γενική Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κα Sibylla Bendig και τον Αναπληρωτή Διευθυντή Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Γεώργιο Θεοδωράκη, ενώ στους εξ αποστάσεως η βεβαίωση θα παραδοθεί στον χώρο εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα προσεχή σεμινάρια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα: www.dual.com.gr/young-energy-europe/ ή να επικοινωνούν με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο E-Μail: young-energy-europe@ahk.com.gr ή στο τηλ. 210 6419036.

top