Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος (BMWK) της Γερμανίας και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των τεχνικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των εργαζομένων, αναλαμβάνει την εκπόνηση του έργου “Young Energy Europe”, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την περιβαλλοντική προστασία και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε νέους και νέες εργαζόμενους/ες από διάφορους κλάδους, επαγγέλματα και επίπεδο εκπαίδευσης, ώστε να εκπαιδευτούν καταλλήλως σε θέματα περιβάλλοντος και εξοικονόμηση ενέργειας.
Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες σε ένα 4ημερο σεμινάριο να προσδιορίσουν τις κατάλληλες τεχνολογίες, μεθόδους και δράσεις που χρειάζονται, ώστε η επιχείρηση όπου εργάζονται, να λειτουργεί εξοικονομώντας ενέργεια με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν πάνω από 90 άτομα, ενώ 54 νέοι και νέες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις εργασίες τους και απέκτησαν τον τίτλο του Energy Scout.
Το έργο Young Energy Europe άρχισε το Νοέμβριο του 2017, ολοκληρώθηκε τέλος του 2020 και έλαβε, το 2021, παράταση για άλλα τρία χρόνια. Το έργο τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Κλίματος (EUKI) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος (BMWK), το οποίο επέλεξε, μεταξύ άλλων χωρών, την Ελλάδα ως το κατάλληλο κράτος-μέλος για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης δράσης. Η Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) συντονίζει το έργο σε οκτώ βαλκανικές χώρες (αρχικά ήταν Ελλάδα, Ουγγαρία, Τσεχία και Βουλγαρία και στη δεύτερη φάση του έργου προστέθηκαν Πολωνία, Σερβία, Κροατία και Σλοβακία).
Τον Οκτώβριο του 2022 πραγματοποιήθηκε, για 6η χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Young Energy Europe 2.0 διαδικτυακά και έπειτα θα ακολούθησε ο Διαγωνισμός για τη βράβευση των ”Energy Scouts” του 2022, εκ των οποίων η εταιρεία που κέρδισε την πρώτη θέση είναι η TÜV Hellas (TÜV Nord), χάρη στην ενεργειακά αποδοτικότερη πρότασή της.
Ο 7ος κύκλος του 4ήμερου διαδικτυακού σεμιναρίου έχει προγραμματιστεί για τις 29 & 30 Μαρτίου και 4 & 9 Απριλίου 2023. Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ανοίξει.
Χορηγός Επικοινωνίας:
Με την υποστήριξη:
Title
1ος Κύκλος (Ολοκληρώθηκε):
Νοέμβριος 2018 – Ιανουάριος 2019 (Αθήνα)
2ος Κύκλος (Ολοκληρώθηκε):
Αύγουστος – Οκτώβριος 2019 (Κρήτη)
3ος Κύκλος (Ολοκληρώθηκε):
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2019 (ΑΘήνα)
4ος Κύκλος (Ολοκληρώθηκε):
Ιανουάριος – Μάρτιος 2020 (Θεσσαλονίκη)
5ος Κύκλος (Ολοκληρώθηκε):
Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2021 (Online)
6ος Κύκλος (Ολοκληρώθηκε):
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022 (Online)
7ος Κύκλος:
Μάρτιος – Απρίλιος 2023 (Online)
Οι επιχειρήσεις δηλώνουν την συμμετοχή τους και τις/τους εργαζόμενες/εργαζόμενους που θα λάβουν μέρος στην εκπαίδευση.
Το σεμινάριο διάρκειας 4 ημερών παρέχει στους εκπαιδευόμενους βασικές γνώσεις για την ενέργεια, από την παραγωγή μέχρι την εξοικονόμησή της και τις σχετικές τεχνολογίες. Για τη διευκόλυνση της πρακτικής εφαρμογής συμπεριλαμβάνονται και θέματα διαχείρισης έργων, ενδοεπιχειρησιακής επικοινωνίας και χρήσης συσκευών μέτρησης.
Οι Energy Scouts θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν σε ένα χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων το δικό τους έργο ενεργειακής εξοικονόμησης.
Στην τελευταία φάση οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν σε διαγωνισμό τα έργα που σχεδίασαν και τα αποτελέσματα από την υλοποίησή τους. Στον διαγωνισμό θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους από την εμπειρία άλλων Energy Scouts σε άλλες επιχειρήσεις και έτσι να μπορούν μελλοντικά να αναζητήσουν και άλλες δυνατότητες ενεργειακής εξοικονόμησης στις επιχειρήσεις που εργάζονται. Στο τέλος, οι καλύτερες και πιο βιώσιμες ιδέες θα βραβευτούν, αποκτώντας οι συμμετέχοντες τον τίτλο του Energy Scout 2022.
ΟΦΕΛΗ
- Μείωση ενεργειακού κόστους
- Μείωση εκπομπών CO2 και ενεργειακού αποτυπώματος της επιχείρησης.
- Προσφορά μιας χρήσιμης επιμόρφωσης στους εργαζόμενους που θα τους συνοδέψει σε όλο τον εργασιακό τους βίο.
- Δημιουργία κινήτρου στους εργαζόμενους ώστε να αντιλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα της μείωσης του ενεργειακού κόστους και να λαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες.
- Δημιουργία κουλτούρας αλληλοκατανόησης και συνεργασίας μέσα στην επιχείρηση με άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα τόσο στα οικονομικά αποτελέσματα όσο και στην εν γένει συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.
- Προβολή των αποτελεσμάτων των σχετικών πρωτοβουλιών σε συνεργάτες και πελάτες και ενίσχυση του προφίλ και γοήτρου της επιχείρησης.
- Ανάληψη πρωτοβουλιών και υλοποίηση δικών τους ιδεών και προτάσεων μέσα στην επιχείρηση.
- Ενεργή συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.
- Απόκτηση του τίτλου Energy Scout που απονέμεται από το δίκτυο ΑΗΚ των διμερών γερμανικών επιμελητηρίων ανά τον κόσμο.
Young Energy Europe | Οι νικητές για το 2020 – TrainOSE