GreenTecLab – GreenTecChallenge 2ος κύκλος προγράμματος στήριξης καινοτόμων ιδεών για τη «Γαλάζια ανάπτυξη»
Δελτίο Τύπου
GreenTecLab – GreenTecChallenge
2ος κύκλος προγράμματος στήριξης καινοτόμων ιδεών για τη «Γαλάζια ανάπτυξη»
Η καινοτόμα θεματική κατηγορία, προσανατολισμένη στη «Γαλάζια Ανάπτυξη», «επιστρέφει» για δεύτερη φορά -φέτος- στο πλαίσιο του διαγωνισμού πράσινων καινοτόμων ιδεών, που υλοποιεί το GreenTech Challenge by ESU NTUA σε συνεργασία με το GreenTecLab και την υποστήριξη -στην Ελλάδα- του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Πράσινης Καινοτομίας GreenTech Challenge, έχει ως στόχο την ανάδειξη νέων ιδεών από φοιτητές, ερευνητές και νέους επιχειρηματίες στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την επιστημονική ευθύνη της Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΜΠ και έδρα της UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία, και με Innovation Enabler τη Mantis Beyond Innovation.
To GreenTech Challenge αποτελεί το μεγαλύτερο Εθνικό Πρόγραμμα Πράσινης Καινοτομίας. Δραστηριοποιείται σε εννιά θεματικές και χωρίζεται στην πρώτη φάση, που αφορά στην ενημέρωση και εκπαίδευση για τον τρόπο ανάπτυξης μίας καινοτόμου ιδέας (bootcamp training) και στη δεύτερη φάση, στην οποία πραγματοποιείται η διαγωνιστική διαδικασία μέσω live pitching.
Tο GreenTecLab είναι ένα έργο με στόχο την ενδυνάμωση νεοφυών επιχειρήσεων για την προστασία του κλίματος και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προστασία του Κλίματος (EUKI) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος (BMWK). Συντονιστής του είναι το Fiap e.V και εταίροι του το Πανεπιστήμιο του Κάντιθ, το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το Δημαρχείο του Κάντιθ και η Pedal-Consulting από τη Σλοβακία και από την Ελλάδα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το έργο GreenTecLab τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Στις 25 Οκτωβρίου, διοργανώθηκε η τελετή έναρξης του φετινού κύκλου GreenTech Challenge by ESU NTUA, ενώ στις 3 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το πρώτο bootcamp training, στο οποίο συμμετείχαν με ομιλίες εκπρόσωποι από τους συνεργαζόμενους φορείς, προκειμένου να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους φοιτητές.
Την εκδήλωση καλωσόρισε ο κ. Αραβώσης, καθηγητής ΕΜΠ και Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Ανάμεσα στους ομιλητές, ήταν ο κ. Νικολούδης, Επικεφαλής Έρευνας ΜΟΠ&ΑΑ – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Founder & CEO της Mantis Business Innovation, η κα Παναγιώτου, Project Μanager του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η κα Καραμπάτσου, Corporate Social Responsibility Manager της ξενοδοχειακής αλυσίδας MITSIS Hotels, η κα Νικολάου, Head Of Development & Permitting Department της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ Α.Ε, η κα Μαυρογιάννη, Innovation Programs Manager της Mantis Business Innovation και ο κ. Γιαννακάκος, Business Development & RDI Executive της εταιρείας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, Uni Systems. Όλοι μοιράστηκαν τις τεχνολογικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά και τόνισαν στους φοιτητές το πόσο σημαντική είναι η καινοτομία στην προσπάθεια μια ιδέα να αποκτήσει εταιρική υπόσταση, ενώ τους παρότρυναν να τολμούν και να μη φοβούνται την αποτυχία, γιατί μόνο έτσι θα οδηγηθούν στην επιτυχία.
Η τελική φάση προβλέπει τη διεξαγωγή του φετινού διαγωνισμού, ο οποίος θα λάβει χώρα 10 και 11 Δεκεμβρίου 2022. Πριν το διαγωνισμό είχαν προγραμματιστεί διάφορες εκπαιδεύσεις, τα λεγόμενα bootcamp trainings, τα οποία διεξήχθησαν 9, 21 και 30 Νοεμβρίου 2022.
Κάθε ενδιαφερόμενος φοιτητής ή ερευνητής, όπως και όποιος θελήσει να καταθέσει τη δική του ιδέα στις θεματικές του Διαγωνισμού, μπορεί να δηλώσει τη συμμετοχή του, αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες:
https://griechenland.ahk.de/gr/ekpaideysi/greenteclab και https://greentechchallenge.gr/.