Το έργο Future4VET αποτελεί άμεση συνέχεια του Μνημονίου Συνεργασίας του Ιουνίου 2021 μεταξύ του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας (BMBF) και του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιδιώκει τη διαμόρφωση και υλοποίηση των στόχων, που διατυπώνονται σε αυτό ως προς την ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογραμμίζει ότι πρέπει να προωθηθεί ο διάλογος κοινωνικής εταιρικής σχέσης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, να αναπτυχθούν από κοινού νέα καινοτόμα προφίλ επαγγελμάτων και μοντέλα εκπαίδευσης σε σχέση με τις μεγα-τάσεις του πράσινου προσανατολισμού (greening) και της ψηφιοποίησης καθώς και να ενισχυθούν η ελκυστικότητα και τα όσα ισχύουν σήμερα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Το Future4VET έρχεται να υλοποιήσει τους παραπάνω στόχους, λαμβάνοντας υπόψη με συνέπεια τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στην οποία οι επικεφαλής της σύμπραξης, FIAP e.V. και Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο συμμετείχαν εντατικά τα τελευταία χρόνια. Στο έργο συνεισφέρει επίσης με την τεχνογνωσία του το μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα “Arbeit und Leben Hamburg” ως εταίρος. Οι δομές και οι μορφές διαλόγου αναπτύσσονται περαιτέρω με τρόπο συν-δημιουργικό, προωθώντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή οικονομικών και κοινωνικών εταίρων στο σύστημα και τις διαδικασίες, που διέπουν την εκπαίδευση, κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση στην Ελλάδα.
Το έργο έχει διάρκεια 3 έτη και χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) και το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επικεντρώνεται πρωτίστως στη μεταφορά γνώσεων και την οικοδόμηση δεξιοτήτων για τα Συμβούλια Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας καθώς και στην άμεση υποστήριξη τους για τον προγραμματισμό νέων έργων.
Στόχος του έργου είναι, μεταξύ άλλων, η εντατικοποίηση και συστηματοποίηση της καινοτόμου, συν-δημιουργικής και ωφέλιμης και για τις δύο χώρες, ελληνογερμανικής συνεργασίας ως προς την ενσωμάτωση «πράσινων δεξιοτήτων» και ψηφιοποίησης στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η οποία θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην αγορά εργασίας και στην ανάγκη ενίσχυσης των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Σε επαγγελματικού επιπέδου συνεργασία με τα ελληνικά πρότυπα ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης/πρότυπα επαγγελματικά σχολεία, που μετέχουν στο έργο, πρόκειται να δοκιμαστούν πιλοτικά τέσσερα νέα πράσινα και ψηφιακά προφίλ επαγγελμάτων και κλάδοι εκπαίδευσης, που δεν υπάρχουν σε αυτή τη μορφή ούτε στη Γερμανία και με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί και η επαγγελματική κατάρτιση εκεί.
Τέλος, η πρακτική συνάφεια της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με τη συμμετοχή όλων των σχετικών εταίρων, ιδιαίτερα των επιχειρήσεων και των κοινωνικών εταίρων, θα ενισχυθεί και θα δομηθεί. Παράλληλα θα υποστηριχθεί και η συνεργασία μεταξύ ιδρυμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιχειρήσεων και συνδικαλιστικών ιδρυμάτων μέσω καινοτόμων μορφών σύνδεσης των χώρων εκμάθησης.