elde
Βράβευση 5 καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στο πλαίσιο του έργου GreenTecLab

Βράβευση 5 καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στο πλαίσιο του έργου GreenTecLab

05 Ιουλίου, 2021

Δελτίο Τύπου:

 

Βράβευση 5 καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στο πλαίσιο του έργου GreenTecLab

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα Διαδικτυακά Εργαστήρια Πράσινης Επιχειρηματικότητας καθώς και ο διαγωνισμός των επιχειρηματικών ιδεών, που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του έργου GreenTecLab «Ενδυνάμωση νεοσύστατων επιχειρήσεων για την προστασία του κλίματος», στην Κρήτη, με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και των Τεχνικών Σχολών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ΚρήτηςΣτα εργαστήρια πράσινης επιχειρηματικότητάς, που διεξήχθησαν 25, 26, 27 Μαΐου και 2, 3 Ιουνίου, συμμετείχαν,  διαδικτυακά, 40 νέοι από όλη την Κρήτη, προκειμένου να στηριχθούν στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν «πράσινες» επιχειρηματικές ιδέες και να ιδρύσουν τις δικές τους «βιώσιμες» startups.

Στις 24 Ιουνίου διεξήχθη, υβριδικά, διαγωνισμός, όπου οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Από το σύνολο των προτάσεων αναδείχθηκαν οι πέντε πιο καινοτόμες στους κλάδους της αξιοποίησης αποβλήτων βρώσιμων προϊόντων, της προστασίας των υδάτινων πόρων, του οικοτουρισμού και της κομποστοποίησης. Οι νέοι που διακρίθηκαν, θα απολαύσουν υπηρεσίες συμβουλευτικής για ένα έτος, από μέντορες του προγράμματος, ενώ ανάλογης υποβοήθησης θα τύχουν και φορείς της Κρήτης.

Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν ο κ. Rüdiger Klatt, CEO του Fiap, ο κ. Jost Neumann Head of Economic Development του TUI Care Foundation, ο κ. Γρηγόριος Μοσχόπουλος, Head of Field Activation & Marketing Operations της Bayer Greece, η κα Κατερίνα Ρουσάκη, από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρεια Κρήτης και ο κ. Σπύρος Παπαευθυμίου, Καθηγητής Σχολή Μηχανικών, Παραγωγής και Διοίκησης στην Κρήτη.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ακολούθησε τελετή βράβευσης, όπου απονεμήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης του προγράμματος GreentecLab, ενώ στις πέντε πιο καινοτόμες ιδέες δοθήκαν Αριστεία.

Ο κ. Γρηγόρης Αβραάμ, Μέλος ΔΣ Επιμελητήριο Ηρακλείου & Αντιπρόεδρος ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της τελετής, έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες του προγράμματος και τόνισε τη σπουδαιότητα του να στηριχθούν και νέες – «πράσινες» επιχειρηματικές ιδέες στην Κρήτη, μέσα από παρόμοιες δράσεις.

Η κα Silke Steinberg, CEO του ερευνητικού Ινστιτούτου Fiap στη Γερμανία επισήμανε ότι, όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι «νικητές» και για το λόγο αυτό θα υπάρξει στήριξη προς όσους επιθυμούν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Όπως ανέφερε, θα επιδιωχθεί η δικτύωσή τους με εταιρείες και φορείς στη Γερμανία, την Ισπανία και τη Σλοβακία καθώς κι η χρηματοδότηση των σχετικών προτάσεων.

Η κα Sarina Thiele, Διευθύντρια του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και όλους τους συντελεστές, συνεργάτες και υποστηρικτές της δράσης αυτής, που έκαναν εφικτή την υλοποίηση του προγράμματος παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. Η ίδια πρόσθεσε ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο κι οι ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου έχουν μια εξαιρετική συνεργασία και θα συνεχίσουν να την καλλιεργούν μέσω νέων δράσεων επιχειρηματικότητας, προστασίας του περιβάλλοντος και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι, το έργο GreenTecLab χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προστασία του Κλίματος (EUKI) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας, συντονιστής του είναι το Fiap e.V και εταίροι του το Πανεπιστήμιο του Καντίθ, το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το Δημαρχείο του Καντίθ και η Pedal-Consulting από τη Σλοβακία και από την Ελλάδα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στην Ελλάδα, το έργο GreenTecLab τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υποστηρικτές του έργου για τις δράσεις στην Κρήτη είναι οι φορείς: Academy of Entrepreneurship Training, Δήμος Ανωγείων, Δήμος Ηρακλείου, Δήμος Πλατανιά, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – Γεωπονικό & Μηχανικών, Ίδρυμα Heinrich Böll, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών, Περιφέρεια Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης και StepC.

Ο επόμενος δωρεάν κύκλος εργαστήριων πράσινης επιχειρηματικότητάς θα διεξαχθεί στην Κρήτη αρχές του 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα https://www.greenteclabgreece.eu/ ή να επικοινωνήσει με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Τμήμα Εκπαίδευσης, στο τηλ. 210 64 19 036.

top