ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ (AdA)
Η ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην καλπάζουσα οικονομική παγκοσμιοποίηση και στις αισθητές κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα βιομηχανικά κράτη σε σχέση με τις δημογραφικές μεταβολές. Ως συνέπεια, οι γερμανικές επιχειρήσεις τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά βιώνουν προ πολλού μια ολοένα και πιο αισθητή έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις απευθύνονται ολοένα και συχνότερα στα γερμανικά επιμελητήρια αναζητώντας συνδρομή στην κατάρτιση του προσωπικού τους στην εκάστοτε χώρα. Γνωρίζουν ήδη την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης που εισήγαγαν τα γερμανικά βιομηχανικά επιμελητήρια, καθώς και το σύστημα εξειδίκευσης του προσωπικού στη Γερμανία και επιθυμούν εξίσου ευνοϊκές λύσεις και στο εξωτερικό.
Οι επιχειρήσεις σήμερα δραστηριοποιούνται σε ένα πολύπλοκο, δυναμικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον ανταγωνισμού, στο οποίο τόσο το ειδικευμένο προσωπικό όσο και τα διευθυντικά στελέχη καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά προκλήσεων:
■ Οι κύκλοι τεχνολογικής καινοτομίας συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο.
■ Οι μορφές εργασιακής οργάνωσης αλλάζουν.
■ Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν αποκτάται πλέον μόνο με τη δημιουργία βελτιωμένων προϊόντων, αλλά προκύπτει από την πιο αποτελεσματική προσέγγιση και αφοσίωση των πελατών.
■ Στις περισσότερες βιομηχανίες έχει αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση σε θέματα ποιότητας.
■ Τα θέματα της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε σχέση με την ανάλυση των επιχειρησιακών προφίλ.
■ Οι πελάτες εκτός από το προϊόν αναμένουν και μια πολύ καλή εξυπηρέτηση.
Οι εκπαιδευτές έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες επαγγελματικής κατάρτισης. Θα πρέπει επιπλέον να συνυπολογίσουν τους εξής παράγοντες που επηρεάζουν την κατάρτιση: την αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών, καθώς επίσης τον εντονότερο εργασιακό και διαδικασιακό προσανατολισμό. Το γερμανικό διττό σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, μιας και αποτελεί πρότυπο για πολλούς φορείς λήψης αποφάσεων στη διεθνή οικονομία και πολιτική.
Ιδίως οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί λειτουργοί επαγγελματικής κατάρτισης αποτελούν το κλειδί για τη βιώσιμη ποιότητα της επιχειρηματικής κατάρτισης.
Αφετηρία για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα „Εκπαίδευση εκπαιδευτών – Διεθνώς“ (AdA-International) αποτελεί το έγκυρο πλαίσιο αναφοράς του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου σχετικά με την κατάρτιση βάσει του κανονισμού επαρκείας εκπαιδευτών (AEVO). Στον κανονισμό αυτό παρουσιάζεται λεπτομερώς πώς μπορούν να συνδυαστούν οι επαγγελματικές και οι παιδαγωγικές/διδακτικές δεξιότητες με το πρακτικό, εφαρμοσμένο και διαδικαστικό περιεχόμενο. Κατά συνέπεια, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προετοιμάζει τους μελλοντικούς εκπαιδευτές για το ρόλο τους ως υποστηρικτές της μαθησιακής διαδικασίας στην επιχειρηματική πρακτική.
Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο προσφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα ώστε ο συμμετεχών να είναι προετοιμασμένος για τις εξετάσεις πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών. Στόχος της δράσης είναι η αρτιότερη εκπαίδευση των μαθητευομένων μέσω της εκπαίδευσης των εκπαιδευτών.